Skip to main content

Puhetta terapeutista suosittelee: kielellinen tietoisuus

Ihana syksyn aurinko, josta illalla pääsee vielä (toistaiseksi) nauttimaan! Syksy tuo mukanaan rapsakkaa ulkoilmaa, värikkäitä lehtiä ja sen kaikkien puheterapeuttien syksyisen palaverirumban päiväkodeissa ja kouluissa. Älkää käsittäkö väärin, olen ehdottomasti sitä mieltä että yhteistyötä tekevien ihmisten kokoontuminen saman pöydän äärelle on äärimmäisen tärkeää, mutta aikataulutuksessa saa olla kieli keskellä suuta, että saa kaikkien asiakkaiden palaverit mahtumaan jo valmiiksi täyteen kalenteriin. Olen lisäksi siinä vaiheessa syksyä, että etsiskelen uusia materiaaleja terapiakäyttöön. Kaipaan itse vaihtelua vanhoihin tuttuihin materiaaleihin viimeistään tässä vaiheessa, kun ollaan puolessa välissä syyslukukautta ja silmä kovana seuraan Facebook-ryhmiä ja blogeja uusien ideoiden toivossa.

Koska sähköistä materiaalia on helppo vaihdella eikä askartelujakaan tarvita, ajattelin jatkaa sovellussuosituksiani. Tällä kertaa vuorossa ovat kielellisen tietoisuuden taidot noin 5-6 vuotialle lapsille. Nämä suomenkieliset sovellukset sopivat kielellisen tietoisuuden harjoitteluun, eli lukemistaitojen alkeisiin ja siihen kun kirjaimet ja sanat alkavat kiinnostaa. Kuten monet varmaan tietävät, näitä sovelluksia on aivan liian vähän, mutta tässä muutamia mitä olen itse löytänyt ja kokenut toimivaksi. Mukana jälleen vinkkejä niin ammattilaisille kuin vanhemmille.

Aakkospeli lapsille

JH Digital Solutions: iOS, 1,99€ (ilmainen lite-versio)

(Android-versiota ei ilmeisesti ole enää saatavissa?)

Mielestäni interaktiivinen aapinen kuvaa hyvin tätä sovellusta. Jokaisesta suomalaisesta kirjaimesta avautuu sivu, jossa kuuluu kirjain ja sillä alkava sana, esimerkiksi ”A niin kuin apina”. Painamalla kuvaa saa jotain tapahtumaan. Kirjaimesta toiseen pääsee selaamalla sivuja kuten kirjassa konsanaan. Itse olen käyttänyt sovellusta motivaattorina alkuäänneharjoittelussa; aloitusivulta on etsitty tietty kirjain ja laajennettu alkuäänteitä pelin ulkopuolelle: ”Millä kirjaimella sinun nimesi alkaa?”

Vinkkejä vanhemmille

Kun lapsi on jo muutaman kerran pelaillut peliä, voi kokeilla osaisiko lapsi täydentää lauseen ”O niin kuin _____”. Jokaisen kirjaimen kohdalla voi keksiä lisää sanoja, jotka alkavat samalla kirjaimella: ”E niin kuin elefantti, E niin kuin e-___”. Jos alkuäänteet tuntuvat vaikeilta, samaa voi kokeilla alkutavuilla: ”A niin kuin apina, A niin kuin au-____”.

Lolan Aakkosjuna

BeiZ: Android/iOS, 2,99€ (ilmainen lite-versio)

Tykkään itse Lola pandan pelisarjasta. Tässä pelissä lapsi ratkoo pieniä tehtäviä ja saa Lolan junan etenemään. Kun rahapalkintoja on kertynyt tarpeeksi, pääsee kaupasta ostamaan lahjan junan kyytiin. Pelissä pääsee harjoittelemaan kirjainten tunnistamista, hieman alkuäänteitä sekä helppojen sanojen kirjoittamista ja lukemista kolmella eri vaikeustasolla. Viimeisellä vaikeustasolla löytyy myös tehtäviä, joissa pitää löytää oikealla alkuäänteellä alkava kuva. Mukava lisä on se, että asetuksista saa valittua kuuluuko pelissä malli kirjaimin vai ääntein. Lisäksi taustamusiikin saa halutessaan pois.

Vinkkejä vanhemmille

Toista perässä kirjaimia ja mallita lapselle: ”D delfiini, J juna”. Jos lapsi ei vielä osaa yhdistää kirjainta ja kuultua äännettä toisiinsa, aikuinen voi kuvailla miltä kirjain näyttää: ”S, se oli se käärmeen näköinen kirjain”.

Ekapeli Alku

Lukimat: Android/iOS/Windows, ilmainen

Ekapeli on monille tuttu tietokonepelinä. Pitkään odotettu sovellus on saatavilla vihdoin myös mobiililaitteille! Ekapeli Alku on lukemisen alkeiden harjoitteluun tarkoitettu peli, joka kehittää erityisesti kirjain-äänne-vastavuuden oppimista. Peli vaikeutuu pelaajan taitojen kehittyessä ja edetessä pääsee harjoitellemaan myös tavujen ja sanojen lukemista. Pelissä on kokoajan edistymisen tuntu, sillä vaikka lapsi harjoittelisi samoja taitoja pitkään toistaen, pelissä pääsee aina etenemään ”seuraaville tasoille” jotka aukeavat edellisen suorittamisen jälkeen. Aivan loistava motivaation ylläpitäjä! Lisäksi pelissä kerätään rahoja, joilla hahmolleen voi ostaa vaatteita ja tavaroita. Sovelluksessa on paljon erilaisia pelikenttiä, jotka tekevät oppimisesta mieluisaa ja vaihtelevaa.

Vinkkejä vanhemmille

Toista äänteitä mallin perässä. Lisäksi voi miettiä miten suu on kun äännettä sanotaan: ”O, katso huulista tuli ympyrän muotoiset” tai ”P, huulista kuuluu poksahdusääni”. Peili on oiva apu!

Outloud Minimiparit

Outloud: iOS, 1,99€

Yksinkertainen peli riimiparien (=minimiparien) harjoitteluun. Lapsen tulee kuunnella kumpi kahdesta samankaltaisesta sanasta sanottiin (kukko-kokko). Sanoilla leikkiminen ja pienten erojen huomaaminen luo pohjaa kirjoitus- ja lukemistaidoille. Sovelluksessa sanan voi halutessaan kuulla uudelleen painamalla krokotiiliä. Lisäksi sovelluksesta löytyy pistetaulukko vanhemmille, josta näkee mitkä minimiparit ovat onnistuneet ja mitkä vaativat vielä harjoitusta. Motivaatio pysyy yllä rahoja keräten, joilla krokotiili saa vaatteita.

Sovellukseen on saatavilla lisäpaketti hintaan 1,99€, joka sisältää 40 sanaa lisää. Näissä sanoissa vaihtelee äänteiden kesto, esimerkiksi savi-saavi, tutti-tuutti. Lisäpaketin myötä saa myös muutamia uusia asetuksia peliin.

Vinkkejä vanhemmille

Riimiparit voi myös toistaa lallatellen, jolloin lapsi voi oppia kuulemaan sanojen samankaltaisuuden ja sitten vasta kuunnella uudelleen kumpi sana kuuluikaan: ”katti, tatti -kumpi sieltä kuului?”. Samankaltaisia sanoja voi keksiä myös lisää yhdessä: ”Mikä kuulostaa samalta kuin katti? ratti, patti, matti..”

DooBiDaa

Iloinen sanamaa: iOS, 8,99€

DooBiDaa -pelissä pääsee pidemmälle riimien maailmaan sekä äänteiden kuunteluun. Sovelluksesta löytyy kaksi osaa: räppäävät murmelit sekä lastattava /r/-raketti. Murmelipelissä täydennettään loruja riimipareilla. Räppäävät murmelit aloittavat ja lapsen tulee valita viimeinen samalta kuulostava sana loruun. Tehtävässä on kolme vaikeustasoa. Ensimmäisessä vaihtoehdot voi kuunnella vielä kertaalleen kuvia painamalla ja vaikeimmalla tasolla vaihtoehdot ovat kirjoitettuina sanoina. Kiva ominaisuus on se, että lorussa olevan sanan voi myös kuunnella uudelleen sitä painamalla. Kun oikea sana löytyy, murmelit räppäävät koko lorun ja pelin lopuksi tulee kooste siitä mitkä sanaparit olivat hankalia. Pelistä voi innostua isommatkin koululaiset räppäävien murmeleiden ansiosta!

Rakettipelissä lastataan /r/-rakettiin sanoja oikeisiin lokeroihin sen mukaan missä kohtaa sanaa /r/-äänne kuuluu; alussa, keskellä vai lopussa. Harjoittelun kohteena siis /r/-äänteen kuullunvarainen erottaminen, joka luo hyvää pohjaa /r/-äänteen harjoittelulle.

Vinkkejä vanhemmille

Jos riimittely lorujen muodossa on aluksi outoa, toistakaa sanoja peräkkäin ja kuunnelkaa kumpi kuulosta samanlaiselta, ”reitti-tukka vai reitti-seitti?”

Onko teillä käytössä muita hyviä sovelluksia kirjainten, alkuäänteiden, tavujen tai riimien maailmaan?

Johanna Naamanka

Etäkuntoutuksesta, tableteista ja oman työnsä kehittämisestä kiinnostunut puheterapeutti ja PRT-ohjaaja, jonka päässä pyörii ajatuksia ja ideoita yli omien tarpeiden.

One thought to “Puhetta terapeutista suosittelee: kielellinen tietoisuus”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *