Skip to main content

Puhetta terapeutista suosittelee: Pienten sovellukset

Tuntuu, että jälleen on ollut kiireinen syksy (mutta koskapa se ei olisi). Se, että työarki alkaa taas pyöriä rutiinilla, vie ainakin minulta muutaman viikon, että saan taas kaikki langat käsiini. Tällä kertaa on mietitty asiakkaiden tavoitteita ja tehty suunnitelmaa syksyksi. Aikataulutetristä on siis pelattu. Onneksi vielä kalenteri näyttää ihan siedettävältä. Olen saanut herätellä opiskeluaikaista tutkijapuoltakin esiin, koska olen työn kautta mukana Kelan tutkimusprojektissa.  Ne, jotka minut tuntevat, tietävät että innostuessani saatan haukata liiankin isoja paloja kerralla, joten ei siinä vielä kaikki. Olen ollut myös ensimmäistä kertaa mukana järjestämässä koulutusseminaaria ja nähnyt mitä kaikkea siellä taustakulisseissa tapahtuu.  On tästä tulossa mielenkiintoinen syyslukukausi!

Aloitan tässä blogipostauksessa isompaa kokonaisuutta sovellusvinkeistä. Ajatuksena on ottaa eri aihepiireittäin sovelluksia ja valita niistä kirsikat päältä. Suomi on paikoin haastavan pieni kieli ja kieliriippumattomia, hyviä sovelluksia saa metsäsästää, mutta niitäkin on olemassa. Tällä kertaa olen valinnut noin 2-4 -vuotiaille (tai sen tasoisille lapsille) ”ensisovelluksia”. Listaan sovelluksia puheterapeutin näkökulmasta, mutta mielestäni nämä toimivat hyvin myös vanhemmille vinkeiksi, mikäli haluaa tukea lapsen kehitystä tabletin avulla. Mukana siis vinkkejä sekä ammattilaisille että vanhemmille.

Sanottakoon vielä, että en halua tabletista sähköistä lastenhoitajaa, vaikka monien pelien pelaaminen onnistuisikin lapselta itsekseen. Erityisesti sisäinen puheterapeuttini haluaa muistuttaa, että sovelluksista saa enemmän irti, kun pelataan vuorovaikutuksessa ja opetellaan asioita yhdessä lapsen kanssa.

Play & Discover

Croco Studio: Android/iOS, 1,99€

Sovellus sisältää yksinkertaisia syy-seuraustehtäviä, esimerkiksi mitä tapahtuu kun napautat ilmapalloa? Se poksahtaa! Pelissä on “ensipalapelejä”, joissa muutama pala puuttuu isosta kokonaisuudesta ja palat on laitettava paikoilleen päästäkseen eteenpäin. Sovellus on suurimmaksi osaksi kieliriippumaton peli, mutta muutamissa minipeleissä tulee esimerkiksi laskemista, kirjaimia ja muotoja englanniksi (tai ruotsiksi). Äänet saa pelistä toki pois ja aikuinen voi kertoa ne suomeksi. Syy-seuraus-suhteen lisäksi pelissä tulee käsitteitä ja paljon sanastoa, kuten eläimet, ruoat, kehonosat.

Vinkkejä vanhemmille

Miettikää ja nimetkää lapsen kanssa kehonosia, kun kasaatte palapeleistä hahmoja, esimerkiksi ”pää, kädet, jalat” tai ”Missä Matin pää on?”

SoundTouch

SoundTouch: Android/iOS, 4,99€ (lite-versio ilmainen)

Hyviä äänipelejä on enemmänkin, mutta SoundTouch on yksi lemppareistani. SoundTouch-sovelluksessa on aihepiireittäin (koti, kulkuvälineet, villieläimet..) piirroskuvia, joita painamalla kuuluu ääni ja tulee esiin valokuva kyseisestä asiasta esimerkiksi juna. Parasta on, että valokuvia on monipuolisesti yhdestä asiasta, esimerkiksi junan kuvan takaa löytyy mm. veturi, pendolino sekä juna. SoundTouchin asetuksia saa muutettua niin, että kielen saa suomeksi(!), kuvaan saa mukaan kirjoitetun sanan tai kaiken tämän saa pois, jolloin jäljelle jää vain mikä ääni kuuluu. Lisäksi kuvien määrää ruudulla voi säätää 4-12 kuvaan. Olen käyttänyt esimerkiksi näkövammaisen asiakkaani kanssa, koska hän motivoituu erilaisista äänistä. Tätä voisi hyvin soveltaa myös niin päin, että näkemättä kuvaa lapsen pitää tunnistaa mistä kyseinen ääni tuli.

Hox! Pelin asetukset löytyvät iPadin Yleisistä asetuksista -> vieritä alas asti vasemman puolinen valikko ja etsi SoundTouch.

Vinkkejä vanhemmille

Valitse lapsen kanssa vuorotellen kuva ja matkikaa ääntä: ”Äidin vuoro, äiti haluaa junan. Junasta kuuluu tsuk-tsuk-tusk”, sitten ”Matin vuoro, minkä haluat?”

Kapun Metsä

Kapu Toys: iOS, 1,99€, Android ilmainen

Kapun Metsästä löytyy monta yksinkertaista minipeliä eläinten maailmasta. Myyrä menee maan alla sokkelossa, jossa se pitää ohjata oikeaan paikkaan. Metsän sienet pitää luokitella värien mukaan koreihin ja ketulle pitää syöttää kaikki vadelmat pensaasta. Pelissä ei ole aikarajoituksia ja se on kieliriippumaton, vaikkakin alkuperältään suomalainen. Pelissä on paljon sanastoa ja juteltavaa eläimistä, heidän elinpaikoista ja toiminnoista sekä metsäaiheesta. Mukaan voi hyvin ujuttaa myös laskemista ja värien harjoittelua, pöllö-pelissä pystyisi ottamaan mukaan myös sijaintikäsitteitä.

Vinkkejä vanhemmille

Nimeä lapselle eläimiä ja mitä ne tekevät, esimerkiksi ”Kettu syö vadelmia” tai ”Pöllö nukkuu, pöllö heräsi”

Sago Mini Sadut

Sago Sago: iOS/Android, 2,99€

Sovellus on iso mielikuvitusmaailma, jossa pieni kissa käy tutkimassa ja ihmettelemässä ympäristöään. Pelissä on paljon vaikutteita tutuista lasten saduista. Mitä tapahtuu, jos jättiläisen nenää nipistää tai istahtaa nukkuvan puun oksalle? Pelissä ei ole aikarajoituksia ja se on kieliriippumaton. Hurja määrä keskusteltavaa, nimettävää, pohdittavaa ja kyseltävää. Toimii hyvin myös ohjeiden mukaan toimimiseen ja on mielestäni miksi-kysymysten luvattu aarreaitta!

Vinkkejä vanhemmille

Anna lapselle helppoja ohjeita, joiden mukaan toimia. Esimerkiksi ”Mene luolaan” tai ”Etsi sienet” tai ”Lennä puuhun”.

Lumikids Park

Lumosity: Android/iOS, ilmainen

Sovellus sisältää 3 minipeliä, jotka ovat ovelasti kehittäviä pelejä. Yhdessä pelissä pikkumonsteri syö vain kaikki itsensäväriset nappulat, toisessa samanlaiset muodot pitää yhdistää toisiinsa, ja viimeisessä pelataankin piiloleikkiä ruudulla. Peli on kieliriippumaton ja siinä on miellyttävät värit sekä äänet. Huomaamatta harjoiteltua tulee ainakin värejä, logiikkaa, silmä-käsiyhteistyötä, muotoja sekä muistia ja tarkkaavisuutta. Ai niin, sokerina pohjalla se että peli sopeutuu lapsen taitojen mukaan 🙂

Vinkkejä vanhemmille

Nimeä lapselle värejä ja muotoja: ”Se on punainen” tai ”Nyt etsitään kaikki kolmiot”.

Tämä listaus ei missään nimessä ole kattava ja mielelläni kuulisinkin teidän lempisovelluksista, jotka sopivat pienille oppimisen tueksi. Muistakaa myös tutustua muihin sovelluksiin näiltä tekijoiltä (esimerkiksi Kapu Toys tai Croco Studio). Mukavia pelihetkiä ja yhteistä oppimisen iloa!

Johanna Naamanka

Etäkuntoutuksesta, tableteista ja oman työnsä kehittämisestä kiinnostunut puheterapeutti ja PRT-ohjaaja, jonka päässä pyörii ajatuksia ja ideoita yli omien tarpeiden.

5 thoughts to “Puhetta terapeutista suosittelee: Pienten sovellukset”

  1. Hei! Kiitos vinkeistäsi! Olen puheterapeutti ja itse vasta suunnittelemassa laitetta, jonka ostaisin terapiatyöhöni. Minulla on 4-vuotias lähes pelkäst. vokaalipuhetta puhuva vilkas ja nokkela poika, jolle on perheeseen ostettu android samsung -tabletti. Peliehdotuksia? Kuuloerotteluun? Toistothviä? Alkutavuilla operointia? Ekapeliä jo kokeiltu. Kiitos etukäteen! Yst. Kirsi

    1. Hei! Aina mukava kuulla, että joku on hyötynyt omista vinkeistä! Tuo Android-maailma on itsellä vähän heikommin hallussa kun iPadin kanssa tulee päivittäin pyöriteltyä, joten piti ihan ihmetellä mitä kaikkea voisin sinulle ehdottaa. Kielellisen tietoisuuden ja kirjainten alkeita on Lola Pandan peleissä, niihin kannattaa tutustua. Toistotehtävissä mukava motivaattori voi olla Talking Tom (kissa joka toistaa perässä sen mitä sanot- tällöin voi itse kuunnella sanoiko kissa oikein 🙂 Toistojen motivoimiseen tulee muutenkin mieleen matematiikan sovelluksia (mm. Feed the Monkey), jossa toistoja saisi toteutettua, esimerkiksi anna apinalle 10 keksiä ja joka kerran toistetaan puheterapeutin valitsemia sanoja. Matikkaa 3-6-vuotiaille sekä Hedgehog Academyn sovelluksia kannatta katsoa löytyisikö mitään sovellettavaa, löytyvät suomeksi ainakin. Valitettavan vähän tulee mieleen tähän tarkoitukseen sovelluksia Androidille suomeksi. Toivottavasti näillä pääsisi alkuun!

  2. Hei! Olisiko vinkkiä, miten iPadissä saisi Safarin (tilapäisesti) piiloon? Youtube on jo poistettu sen vuoksi, että autisti 6-v. ei koko aikaa katsoisi muumeja sieltä. Nyt tekee Safarin kautta samaa. Toive olisi, että kun muumeja ei saa niin muut ladatut appsit kiinnostaisivat. Nyt on pelkkaa muumia elämä!

    1. Heippa, hyvä kysymys tuo Safarin piilottaminen! Piti itsekin muistella miten se tapahtuu. Eli Asetukset->Yleinen->Rajoitukset. Ensi kertaa kun käyttää Rajoituksia, tarvitsee keksiä 4-numeroinen pääsykoodi, jolla sen saa käyttöön. Sitten vaan valitsemaan ne täpät pois, mitä ei halua näkyvän Kotiruudulla esim. Safari ja/tai FaceTime. Toivottavasti auttaisi Muumi-ongelmaan! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *