Skip to main content

Vinkkejä iPadin päivittäiseen käyttöön

Käytän puheterapeutin työssäni iPadiä ja en luopuisi siitä enää Mistään Hinnasta! Mitä hienouksia iPad sitten tarjoaa? Tässä listaan alkuun ”perusteita” iPadin ihmeellisestä maailmasta ja lisää on tulossa osissa 2-n.

1. Screenshot

Asiakas on piirtänyt ja värittänyt hienon kuvan lempiaiheestaan ja kysyy: ”Voinko saada tämän kotiin?” Hmm. Harvalla taitaa olla AirPrint mahdollisuutta tai tulostinta mukana. Mutta onneksi taideteoksen saa talteen! Painamalla koti-näppäintä ja käynnistys-nappia yhtäaikaa, saa kaapattua ruudusta kuvan. Kuva tallentuu iPadin valokuviin. Siispä kuva talteen ja ensi kerralla tulostettu versio liimataan vihkoon.

2. Kansioiden luominen

Oman työ-iPadini muisti huutaa viimeisillään, koska sieltä löytyy lähemmäs sata sovellusta. Miten ”sen yhden” sovelluksen löytää iPadiltä, kun niitä on 10 ruudullista selattavana? Vastaus on kansiot, tai itseasiassa hyvin nimetyt kansiot.

Kansion teko: Paina pitkään jotain sovellusta, kunnes kuvakkeet alkavat täristä. Siirrä yksi sovellus toisen päälle ja päästä irti – ensimmäinen kansiosi on tehty! (Haasteita tuottaa se, että 1 sovellus voi olla vain 1 kansiossa – ei, sitä ei saa kopioitua) Paina kotinappia, niin sovellukset lopettavat tärisemisen.

kuvateksti
Kansion luominen ja nimeäminen.

3. Spotlight-haku

Kuka muistaa mihin kansioon olet laittanut vaikka My PlayHome -sovelluksen? Ei hätää, kunhan muistat sovelluksen nimen. Kotinäytön ruutua alas pyyhkäisemällä saat esiin haku-kentän, jonne voit kirjoittaa etsimäsi sovelluksen nimen. Hakutuloksista painamalla sovellus aukeaa. Voila!

Spotlight-kuvateksi
Spotlight-haku

4. Ohjattu käyttö

Niin vauhdikas kaveri, ettet ehdi kissaa sanoa, kun sovellukset vaihtuvat ruudulla sormen huitaisulla? Yritä siinä nyt sitten keskittyä oppimiseen! Onneksi näille touhukkaille kavereille on iPadillä rauhoittumismoodi. iPadin saa lukittua yhteen sovellukseen. Parasta on, että myös kotinappi lukkiutuu. Yleiset -> Käyttöapu -> Ohjattu käyttö

5. TimeTimerin korvaaja

Asiakas on kääntänyt ensimmäisen kuvan ensimmäisestä tehtävästä ja kysyy: ”Joko mä saan pelata iPadillä?”. Samalla huomaan, että TimeTimer ei ole mukana. Siispä iPadin ajastin käyttöön. Ajastin toimii TimeTimeriin nähden käänteisesti eli kulunut aika näkyy punaisena. Ajan loppuessa kuuluu valittu ääni – ”NYT on iPadin vuoro!”

kuvateksti
iPadin TimeTimer

6. Käytä ”peiliä”

kuvateksti
Vaihda etukamera päälle!

Olen liikkuva puheterapeutti ja usein huomaan liian myöhään, että peili on hyvin pakattuna pussiin, joka on laatikossa, joka on takakontissa AUTOSSA. Onneksi iPad ei juuri jää autoon ja siinä on ”peili” sisäänrakennettuna. Kamera päälle ja etukamera käyntiin. Kyllä nyt kelpaa kielijumpata! Lisäbonuksena kameralla taltioidut kuvat onnistuneista kielitempuista = iloinen puheterapeutti.

7. Etsi sana nettisivulta

Viime postausta varten etsin suomalaisia tutkimuksia PRT:stä. Löysin gradun joka asiaa käsitteli, mutta se oli satasivuinen ja PRT vain sen sivujuonne. Halusin kuitenkin lukea kohdat PRT:stä, mutta miten ne löytäisin? iPadillä pitkästä tekstistä halutun sanan löytäminen onnistuu, kun nettiosoite -kenttään kirjoittaa sanan esim. PRT. Alle aukeaa laatikko, joka tarjoaa vaihtoehtoja ja listan viimeisimpänä: tällä sivulla -listaus. Klikkaamalla tästä kohdasta, pääset oikotietä haluttuun kohtaan!

kuvateksti
Sanahaku nettisivulta

8. Akun säästäminen

Tapahtuipa kerran puheterapeutin työpäivänä: menin asiakkaan luokse uudet tehtävät iPadille suunniteltuna, ihmettelin hieman kun paperit repussa olivat lämpimiä ja sitten sen huomasin.. iPad oli ollut koko viikonlopun auki repussa ja akkua jäljellä 2%. Se niistä terapiasuunnitelmista. Syyllinen löytyi suojakuoresta ja virheellisestä iPadin asetuksesta – avaa iPad automaattisesti, kun suljet tai avaat iPadin kannen. Mikäli käytät kannellista suojakuorta, varmista seuraava: Yleiset -> Lukitse/Avaa-täppä on POIS päältä.

kuvateksti
Note to self: Lukitse/avaa täppä pois päältä, jos käytät suojakuoria.

9. Sulje sovellukset

Sain koulutukseen ylimääräisen iPadin lainaan työkaverilta. Ihmettelin että mikä tässä laitteessa on vikana, kun pyyhkäisyt tökkivät ja sovellukset aukeavat viiveellä?! Selvisi, että lähes kaikki iPadissä olevat sovellukset olivat auki valmiustilassa. Jos ilmenee tällaisia oireita, tässä siihen lääke: muista sulkea sovellukset tasaisin väliajoin. Paina kotinäppäintä 2 kertaa ja ruudulle ilmestyy lista valmiustilassa olevista sovelluksista eli ne sovellukset, joita olet viimeksi käyttänyt. Pyyhkäise sovellus ylöspäin ja se häviää listasta eli sulkeutuu. Jostain muistan lukeneeni suosituksen tehdä tämä viikottain. (Ei kyllä toteudu täälläkään niin usein!!) Tästä on hyötyä myös akun kestoon, ja on erityisen suositeltava toimenpide, jos jokin sovellus ei toimi kunnolla.

kuvateksti
”Heitä” sovellukset ruudulta ylös ja ne sulkeutuvat.

10. Lopeta toisto

iPadistä luopuminen on monelle asiakkaalle vaikea hetki. Helpoimmillaan se on neuvottelun paikka – ”vielä yks, jooko?” (ja samalla lapsi jatkaa naputtelua salamannopeasti), vaikeimmillaan krokotiilin kyyneleet tai itkupotkuraivari. Avun olen löytänyt jälleen iPadin ajastimesta. Täältä valitaan aika ja ”soittoääneksi” Lopeta toisto. iPad lukkiutuu valmiustilaan, josta se aukeaa vasta pääsykoodilla – ”iPad meni nukkumaan”.

kuvateksti
Valitse soittoääneksi Lopeta toisto.

Tässä listassa oli varmasti monelle jo tuttuja juttuja, mutta löytyikö jotain uutta mitä et tiennyt iPadistäsi aiemmin?

Mikä ihmeen PRT?

Pidin tänään PRT-ohjauksen pitkästä aikaa. Oli kutkuttavaa kertoa menetelmästä ihmiselle, joka oli jo aiemmin nähnyt menetelmän toimivan ja uskoi sen ”taikaan” – puhumattomasta aggressiivisesta lapsesta löytyi lausein kommunikoiva tasapainoinen lapsi.

Mutta peruutetaan vähän ja palataan muutama askel. Siis mikä ihmeen PRT?

Kun aloitin puheterapeuttina autismin maailmassa, minulla oli kova kiinnostus siihen, mutta yllättäen ei kokemusta. Muutamat asiat piti oppia kantapään kautta kokeillen. Tiesinhän minä koulun penkiltä lähtiessäni, että aloitteista kaikki kommunikointi lähtee, mutta miten sitä käytännössä harjoiteltiin? Ei minun koululainen asiakkaani halunnutkaan rusinoita, toinen kaveri tylsistyi saippuakupliin ja kalapelissä onki olikin vaarallinen. Apuva, mitä sitten tehdään?! Onneksi vastaan tuli PRT-ohjaajakoulutus, josta sain paljon ahaa-elämyksiä, vinkkejä ja käytännön harjoittelua autismin parissa.

Harjoittelu PRT:ssä tarkoittaa leikkiä, joka lähtee lapsen omista mielenkiinnonkohteista ja aloitteista.

PRT eli Pivotal Response Training on luonnolliseen oppimiseen perustuva menetelmä, joka pohjautuu sovellettuun käyttäytymisanalyysiin (ABA). Se on ensisijaisesti kehitetty autismin kirjon häiriöiden kuntoutukseen USA:ssa 1970-luvulla. Harjoittelu PRT:ssä tarkoittaa leikkiä, joka lähtee lapsen omista mielenkiinnonkohteista ja aloitteista. Tarkoituksena on keskittyä kuntouttamaan ydinalueita lapsen kehityksessä, kuten motivaatiota ja huomiokykyä. Nämä puolestaan luovat pohjan ja vaikuttavat myönteisesti muihin taitoihin esimerkiksi kommunikaatioon ja käyttäytymiseen.

Perusajatus PRT-menetelmässä on se, että lapselle annetaan malli oikeasta kommunikointitavasta liittyen hänen mielenkiinnonkohteisiinsa. Esimerkiksi lapsi haluaa saippuakuplat, niin lapselle tarjotaan malli niiden pyytämiseen ”saippuakuplat”. Kun lapsi toistaa sanan ”saippuakuplat”, hän saa palkkioksi haluamansa saippuakuplat.

Aika simppeliä, eikö?

Mutta tätähän sitä tulee tehtyäkin tietämättään, että kyse on mistään menetelmästä! PRT:ssä kuitenkin on kokeilun kautta löydetty juuri se toimiva tapa päästä haluttuun tulokseen ja se sisältää hyviä vinkkejä onnistumiseen. On tärkeää esimerkiksi tietää mitä tehdä, jos kaikki ei mene toivotulla tavalla tai miten lapsi saadaan kiinnostumaan mistään tarpeeksi pitkäksi aikaa?

Yksi hyvä puoli menetelmässä taitaa olla se, että sen voi toteuttaa arjessa. Oven avaaminen tai pastillin saaminen voivat olla kuntoutustuokioita. Toteuttajina ovat usein lapsen vanhemmat ja lähipiiri, jolloin lapsi ”harjoittelee” pieniä hetkiä monta kertaa päivässä (se mahdottomalta tuntuva terapeuttien toive!) Toinen asia mistä itse pidän on se, että yrityksestäkin palkitaan. Lapsen ei tarvitse osata juuri oikeaa sanaa, aluksi äännähdys tai tavu riittää. Niin ja tärkeintä harjoittelussa on ilo!

Mun mielestä PRT on huippu, koska siinä leikitään!

Mun mielestä PRT on huippu, koska siinä leikitään! Puheterapeuttina on tottunut jossain määrin strukturoimaan tehtäviä ja tekemistä etukäteen, mutta tässä lapsi määrää ja minä mukaudun. Mä olen ihan kääntynyt PRT-uskoon. Kun jossain vaiheessa tapahtuu se ”hoksaamishetki”, voi melkein kuulla kuinka lapsen aivoista kuuluu ”klik” – eli se hetki kun lapsi hoksaa, että sana = ihana lemppariasia. Sitten onkin taivas rajana!

PRT on varsinkin Amerikassa hyvin tutkittu menetelmä, ja Suomessakin tutkimusta on tehty jonkin verran. Tulokset ovat kannustavia, sillä monet tutkituista puhumattomatista lapsista ovat löytäneet kielellisen ilmaisun. Lisäksi menetelmällä on ollut positiivisia heijastevaikutuksia myös sosiaalisiin taitoihin, leikkitaitoihin ja kommunikaatioon kokonaisuudessaan.  ASHA:n sivuilta löytyy PRT-tutkimuksia http://ncepmaps.org/autism/tx/cognition-language/pivotal-response/.

PRT:n oppien jälkeen mun autismikuntoutus on hieman muuttanut suuntaansa. En ole rajoittunut enää rusinoihin ja saippuakupliin (vaikka niilläkin on paikkansa), vaan lapset ovat laajentaneet terapiamateriaalia ja tapaa miten ajattelen kuntoutuksesta. Kerran vein mukanani mm. äänipalapelin, laulavan tornin, junaradan ja ties mitä muuta tarjolle. Arvatkaapas millä me leikittiin? Kaulahuivilla ja Pirkka-lehdellä.

Onko lukijoissa muita PRT-menetelmästä innostuneita? Onko PRT tuttu vai uusi juttu sinulle?

Lisää tietoa aiheesta löytyy ainakin http://www.prtkuntoutus.fi/ ja http://www.honkalampisaatio.fi/fi/palvelut/fondo+kuntoutus-+ja+ohjauspalvelut/toimintayksikot/prt-keskus/

#DoWhatYouBelieveIn

 

Vaihtelua artikulaatioterapiaan

Puheterapeutti tarvitsee aina uusia ideoita artikulaatiovirheiden kuntoutukseen. Minä ainakin jään helposti toistamaan itseäni, sitten tylsistyn, pistän kaiken materiaalin vaihtoon ja kaivan uudet kaapista (tai pääkopasta). Asiakkaat toki tuntuvat kaipaavan vaihtelua myös, joten tässäpä muutamia ideoita.

Kaikille on varmasti tulleet tutuksi noppapelit, muistipelit ja lottopelit. Seuraavaksi kaivan autosta mukaan perinteiset lautapelit äänteiden harjoittelussa, esimerkiksi Choco on yksi mun lemppareista. Lisäksi löytyy hernepussin heittoa, pussista nostamista, postilaatikkoon laittamista ja värinopalla valintaa. Niin ja tietysti kaikkien rakastama onginta! Nämä kaikki ovat tietenkin sovellettavissa harjoittelussa olevan äänteen mukaan. Itse olen askarrellut äännekohtaiset pelikortit, joita ujutan mukaan harjoituksiin.

Luukkupelin teksti
Minkä luukun avaat, ralliauton vai perhosen?

Entäpä miten olisi Luukkupeli? Tämä idea on yksinkertaisuudessaan toimiva. Pohjaksi hieman paksumpaa pahvia ja riviin pahvisia ”ovia”. Saranan saa tehtyä helposti teippaamalla pahvisen oven yläreunastaan kiinni taustaan. Luukun alle voi sinitarralla kiinnittää äännekuvia. Minä innostuin vielä koristelemaan ovet tarroilla, niin saan mukaan ohjeen ymmärtämisen tehtäviä.

Vinkki niille, jotka ajattelevat ”Hieno, mutta ei ehdi askarrella!”:  Yksinkertaisemman version Luukkupelistä saa aikaiseksi tulostamalla sivun äännekuvia, (laminoimalla) ja piilottamalla ne post-it -lappujen alle. Ei ole ehkä niin kestävä ratkaisu, mutta huomattavasti nopeampi toteuttaa.

Perinteisellä kärpäslätkällä saa vauhtia artikulaatioharjoitteluun: Lätkäise Sana! Äännekortit pöydälle levälleen ja lapselle kärpäslätkä. Riskinä on lätkimisestä johtuva yli-innostuminen!

Löytyykö Twister-peliä? Väriympyröille äännekortteja ja spinneri pyörimään!

Heitä R-sana
Vähän erilainen noppapeli: Heitä R-sana!

Yksi uutuus minulle oli Heitä R-sana -peli (näin vapaasti käännettynä), joka löytyi internetin ihmeellisestä maailmasta. Nopan silmäluku määrää mistä sarakkeesta /r/-sana valitaan. Sarakkeissa voi olla joko kirjoitettu sana tai kuva kohdesanasta. Peli on muokattavissa moneen muuhunkin tarkoitukseen ja on oiva kotitehtävä. Voit ladata itsellesi minun version pelistä tästä.

Millä te saatte vipinää artikulaatioharjoituksiin?

 

Kuva: pawpaw67 / CC BY

DIY – Ahmatti

Tämä on Ahmatti, desing ja toteutus by Johanna 😀

Tässä yksi ideani, joka lähti siitä kun löysin pari kenkälaatikkoa kaapin perukoilta. Enpä tuolloin tajunnut minkälaisen hittituotteen puheterapiaan keksin siinä siivotessani. Kaverille löytyi silmät sekalaisten tavaroiden seurakunnasta, jonne olin laittanut kinder-muna yllätysten muoviset kotelot talteen. Vähän tussia ja paksua kaksipuolista teippiä. Ahmatti oli syntynyt.

Ahmatin kuvateksti
”Ruokaa, ruokaa mulle tuokaa, Ahmatti nälkäisenä huokaa”.

En tiedä mikä siinä on, mutta lapsiasiakkaat nauttivat hahmoista joita voi syöttää. Olen huomannut että yksinkertainenkin käsinukke on hitti, kun lapsille kertoo sen haluavan syödä kaikkea; nappuloita, kortteja, pikkuesineitä, helmiä.. Ahmatti on siitä loistava, että edellinen elämä kenkälaatikkona teki sille ison mahan! Ahmatti pystyy syömään pienten esineiden lisäksi myös isompia tavaroita ja tämähän vasta hauskaa onkin. Kyllä on monet PRT:t, drillit, nimeämiset ja aloitteet tehty tämän Ahmatin avulla. Lapset eivät huomaa harjoittelevansa leikin lomassa!

Ahmatti ei syö ihan mitä tahansa, se on hiukan jääräpäinen ja sillä on vähän huonot silmätkin. Sille pitää siis kertoa mitä ruokaa sille syötetään, sitten se vasta suostuu avaamaan suunsa.  Asiakkailta parhaat naurunremakat on kuultu, kun Ahmatti ei tykkää jostain kummallisesta ruoasta (kuka nyt ei tykkäisi vaikka ruuveista?!) ja sanoo ”yäk, en halua!” yökkiessään ruoan pois suustaan. 

Sitten kun tällainen Ahmatti vielä keksitään matkakokoisena, niin se olisi myös reissaavan puheterapeutin paras kaveri!

Minkälaisia hittituotteita teidän kaapeista löytyy?

My PlayHome eli virtuaalinen nukkekoti

Tässä ensimmäinen sovellusvinkki puheterapiaan (tai miksei muuhunkin opetukseen tai viihdekäyttöön): My PlayHome app eli virtuaalinen nukkekoti. My PlayHome:n lastenhuoneessa voi puhaltaa saippuakuplia, ulkona voi kasvattaa porkkanoita, kylpyhuoneessa pääsee suihkuun saippuoineen päivineen jne. My PlayHome on yksi lempisovelluksistani yksinkertaisesti siitä syystä, että se on niin monikäyttöinen.

Sanavarasto

Peli sisältää huikean määrän arkisanoja. Osoita ja nimeä. Toimintasanojen harjoitteleminen on helppoa; pestä, hyppiä, juoda, pukea..

Ohjeen mukaan toimiminen

”Vie hammasharja vessan ylähyllylle.” ”Laita poika istumaan jakkaralle keittiöön ja anna hänelle lasillinen maitoa.”

Kerronta

Kerro mitä tapahtuu, mitä näkyy, mitä kuuluu. Pelin loputtua voi harjoitella aikamuotoja kertomalla mitä tehtiin.

Auditiivinen muisti

”Etsi koripallo, vessapaperirulla ja kissa.” Pysyvätkö ne mielessä ilman toistoa?

Auditiivinen päättely

”Mikä on oranssi ja pyöreä ja sitä voi heittää.”

Takapihalla voi kasvattaa porkkanoita ja hyppiä trampoliinilla.
Puutarhassa voi kasvattaa porkkanoita ja hyppiä trampoliinilla.
Ensin-sitten

Mitä pitää tehdä illalla ennen nukkumaanmenoa? ”Ensin syödään iltapala, sitten vaihdetaan yöpuku, sitten..”

Sosiaaliset taidot

Mitä ruokailutilanteessa voi sanoa toiselle? Keksi vuorosanat omalle hahmollesi.

Mielikuvitus ja leikki

Leikin kulun voi harjoitella ensin sovelluksessa ja sitten ilman iPadiä oikeilla tavaroilla.

Artikulaatio

Huoneisiin voi järjestää esineitä äänteiden perusteella esimerkiksi kylpyhuoneessa on paljon /s/-äännettä sisältäviä sanoja ja keittiöön voi järjestää /r/-esineitä. ”Kurkista ikkunasta ulos.” ”Laita ruskea paperipussi roskiin”

Kysymyssanojen harjoittelu

Missä on hammasharja?” ”Kenellä on oranssi paita?” ”Miksi tyttö on märkä?”

Käsitteiden harjoittelu

”Laita porkkana pöydän päälle.” ”Poika on puun takana.” ”Ota sininen hammasharja.” ”Vauva haluaa kolme omenaa.” ”Ovi auki/kiinni.”

Ongelmanratkaisu

”Miten saadaan porkkanat kasvamaan?” ”Vesihana jäi auki, mitä voisi tapahtua?”

Lauseen täydentäminen

”Ulkona aidan vieressä kasvaa ____.”

Kielellinen tietoisuus

Etsi esineitä alkuäänteen tai -tavun perusteella.

My Playhome AppStoressa
My Playhome AppStoressa

Parasta sovelluksessa on se, että sitä on helppo käyttää. Siinä ei myöskään ole aikarajaa eikä siinä kerätä pisteitä. Äänetkin saa pois iPadin äänen voimmakkuutta säätämällä. My PlayHomen kuvitus ei ole erityisen lapsellinen ja voisi toimia myös aikuisasiakkaiden kanssa, varsinkin jos hahmot jättää pois.

Käsittääkseni My PlayHome on saatavilla iOS-, Android-, ja Windows -laitteille. AppStoressa lite-versio (ilmainen) sisältää vain 2 huonetta, kun maksullisessa versiossa (3,99€) on 6 huonetta. Eikä parane unohtaa My PlayHome Stores ja My PlayHome School lisäosia!

iPad ja Johanna ne yhteen soppii

On mahdollista (ehkä jopa todennäköistä), että tässä blogissa tulee puhuttua paljon iPadistä. Puhun iPadistä mielelläni, se taitaa olla jopa yksi lempiaiheistani. Voi sitä raukkaa joka ennalta arvaamatta menee kysymään minulta jotain iPadistä ja saa vastineeksi tunnin luennon sen hienouksista. Niin. On siis syytä palata hieman taaksepäin ja kertoa, mistä minun ja iPadin yhteinen matka alkoi.

Muutama vuosi taaksepäin iPad oli minulle tuntematon laite. Eräänä iltana iPad eksyi elämääni ja kuulin kuinka hieno laite on kyseessä. ”Sillä voi selata nettiä, kuunnella musiikkia tai katsoa vaikka leffoja.” Ja iPadiin sai kuulemma ladattua myös sovelluksia, siis mitä tahansa, vain mielikuvitus oli rajana. Olihan Applen slogan ”there’s an app for that”. En ollut aivan vakuuttunut, koska mielestäni saman asian ajoi läppärin ja älypuhelimen yhdistelmä. Läppärillä katson leffoja, älypuhelimella saan valokuvia ja musiikkia, molemmissa toimii netti vallan mainiosti. ”Aika turha laite, mihin minä sitä käyttäisin?!”

Aika turha laite, mihin minä sitä käyttäisin?!

Sitten tuli päivä, kun törmäsin netissä ensimmäiseen oppimissovellukseen. Koin valaistumisen hetken (Kyllä vaan! Taivaat avautuivat ja puheterapeutin maailmasta tuli hieman avarampi). Sovellus oli toki englanninkielinen ja maksullinen, mutta mielessä vilisi jo sata ja yksi ideaa siitä miten sitä voisi soveltaa omassa työssä. Eikä siinä vielä kaikki, niitähän löytyi lisää.. ja parempia! Ja hienompia! Ja ilmaisia! Se oli menoa! Istuin monet illat nenä kiinni ruudussa etsien hyviä sovelluksia työkäyttöön. Löysin jopa muutaman suomenkielisen sovelluksen, mikä tuntui lottovoitolta!

Niinpä niin. En ollut ollenkaan hoksannut ajatella iPadiä työ-Johannan käyttöön. Pieniin kansiin mahtuu enemmän kuin olisin osannut toivoa. Enkä tarkoita pelkästään sovelluksia. Sinne mahtuu peilit ja penaalit, nopat ja nauhurit, iloa, harjoitusvihkoja, jakamista, innostumista, kuvakommunikaatiota, musiikkia, videoita, ahaa-elämyksiä..  ja vaikka mitä muuta. I love my iPad <3