Puheterapeutti tarvitsee aina uusia ideoita artikulaatiovirheiden kuntoutukseen. Minä ainakin jään helposti toistamaan itseäni, sitten tylsistyn, pistän kaiken materiaalin vaihtoon ja kaivan uudet kaapista (tai pääkopasta). Asiakkaat toki tuntuvat kaipaavan vaihtelua myös, joten tässäpä muutamia ideoita.
Kaikille on varmasti tulleet tutuksi noppapelit, muistipelit ja lottopelit. Seuraavaksi kaivan autosta mukaan perinteiset lautapelit äänteiden harjoittelussa, esimerkiksi Choco on yksi mun lemppareista. Lisäksi löytyy hernepussin heittoa, pussista nostamista, postilaatikkoon laittamista ja värinopalla valintaa. Niin ja tietysti kaikkien rakastama onginta! Nämä kaikki ovat tietenkin sovellettavissa harjoittelussa olevan äänteen mukaan. Itse olen askarrellut äännekohtaiset pelikortit, joita ujutan mukaan harjoituksiin.
Entäpä miten olisi Luukkupeli? Tämä idea on yksinkertaisuudessaan toimiva. Pohjaksi hieman paksumpaa pahvia ja riviin pahvisia ”ovia”. Saranan saa tehtyä helposti teippaamalla pahvisen oven yläreunastaan kiinni taustaan. Luukun alle voi sinitarralla kiinnittää äännekuvia. Minä innostuin vielä koristelemaan ovet tarroilla, niin saan mukaan ohjeen ymmärtämisen tehtäviä.
Vinkki niille, jotka ajattelevat ”Hieno, mutta ei ehdi askarrella!”: Yksinkertaisemman version Luukkupelistä saa aikaiseksi tulostamalla sivun äännekuvia, (laminoimalla) ja piilottamalla ne post-it -lappujen alle. Ei ole ehkä niin kestävä ratkaisu, mutta huomattavasti nopeampi toteuttaa.
Perinteisellä kärpäslätkällä saa vauhtia artikulaatioharjoitteluun: Lätkäise Sana! Äännekortit pöydälle levälleen ja lapselle kärpäslätkä. Riskinä on lätkimisestä johtuva yli-innostuminen!
Löytyykö Twister-peliä? Väriympyröille äännekortteja ja spinneri pyörimään!
Yksi uutuus minulle oli Heitä R-sana -peli (näin vapaasti käännettynä), joka löytyi internetin ihmeellisestä maailmasta. Nopan silmäluku määrää mistä sarakkeesta /r/-sana valitaan. Sarakkeissa voi olla joko kirjoitettu sana tai kuva kohdesanasta. Peli on muokattavissa moneen muuhunkin tarkoitukseen ja on oiva kotitehtävä. Voit ladata itsellesi minun version pelistä tästä.
Millä te saatte vipinää artikulaatioharjoituksiin?
Mahtavia vinkkejä, Johanna :)! Mä oon vähän niinkuin yhdistänyt kahta noista sun esittelemistä. Ruudukko esim. 6 x 3, pystysarakkeissa tekijä, verbi, paikka. Peitetään ruudut lappusilla, yksi sarake aina yhdellä värillä. Oon piirtänyt ”oviin” nopan lukemat ylhäältä alaspäin 1-6. Heitetään noppaa kolme kertaa, avataan nopan silmäluvun mukainen ovi kustakin sarakkeesta. Näissä sitten esim. R-sanoja, joista tehdään R-lauseita 🙂 Lapset innoissaan!
Kiva jos löytyi jotain hyödyllistä! Tosin sulle taisi ollakin osa jo tuttuja ideoita 🙂 Hauska kuulla miten samaa tehtäväideaa voi käyttää eri tavalla eli mahtava idea tuo luukkujen ja noppasarakkeiden yhdistäminen. Lähtee kokeiluun!