Skip to main content

Puhetta terapeutista suosittelee: Lisää pienten sovelluksia

Tammikuu ja täällä on vihdoin päästy työrytmiin kiinni, kun takana on ensimmäinen täysi työviikko pitkään aikaan! Lomalla on rentouduttu, syöty (liiankin) hyvin ja ulkoiltu vihdoinkin talvisessa maisemassa. Taitaapa kaapissa olla vielä konvehtirasioitakin avaamatta. Lomien jäljiltä oma pää on täynnä kaikenlaisia materiaali- ja terapiaideoita, joista en puoliakaan ehdi käytännössä toteuttaa. Onneksi iPadin kanssa ei tarvitse askarrella tai etsiä sopivia kuvia, vaan voi ladata ohjelman pinkkien iPad-kansien väliin. Tässä postauksessa lisää sovellussuosituksia pienille lapsille, noin 2-4-vuotiaille (tai sen tasoisille). Tuttuun tapaan mukana myös vinkkejä käyttöä varten, sillä ajatuksena on pelata ja opetella näitä asioita yhdessä lapsen kanssa.

Muumileikit (tai Moomin Play)

Dohi Sweden: iOS 0,99e

Sovellus mainostaa olevansa digitaalinen lelu eikä peli. Se sisältää muutaman minipelin, jossa lapsi voi ihmetellä ja kokeilla esimerkiksi heittää ötökät pois polulta sormen pyyhkäisyllä, tai yhdistää näkinkengät muumimamman laukun malleihin. Pelissä ei ole aikarajoja ja on täysin kieliriippumaton.

Vinkkejä vanhemmille

Laskekaa lapsen kanssa kaikki ötökät, tai muumitaloa maalatessa keksikää, mikä voisi olla sininen esine tai asia?

First sounds

MyFirstApps: iOS/Android, 2,99e/2,86e (ilmainen lite-versio)

Tämän huipun sovelluksen löysin ihan vasta. Äänipeli, jossa eläimen kuvaa painamalla kuulee miten eläin ääntelee. Näitä pelejä on sovelluskaupat pullollaan, mutta tässä oli nauhoitusmahdollisuus eli peliin saa jokaisen eläimen kohdalle (helposti) nauhoitettua suomenkielisen sanan. Ja eikun sanavarastoa rikastuttamaan! Ensimmäiset kaksi osiota ovat ilmaiset, loput maksullisia.

Vinkkejä vanhemmille

Voitte nauhoittaa yhdessä lapsen puhumat sanat peliin. Mikään ei motivoi paremmin kuin yksilöllinen peli, josta voi kuulla oman äänensä!

Raccoon Treehouse

TinyHands: iOS 3,99e (ilmainen lite-versio)

Tutustuin TinyHandsin sovelluksiin saamani vinkin perusteella. Raccoon treehouse sisältää useita pieniä pelejä, joissa harjoitellaan mm. muotoja, hahmottamista, loogista ajattelua ja muistia. Esimerkiksi olohuoneessa esineet tulee laittaa oikeille paikoilleen, minne kuuluu verhot? Entäpäs avain? Keittiössä sen sijaan harjoitellaan luokittelua, mitkä asiat kuuluvat jääkaappiin? Ei aikarajoituksia ja kieliriippumaton.

Vinkkejä vanhemmille

Voitte lapsen kanssa yhdessä pohtia, miksi kumisaapas ei kuulu jääkaappiin tai miksi avain ja lukko sopivat yhteen.

Busy shapes

Seven Academy: iOS 2,99e

Muotojen harjoitteluun ja päättelykyvyn harjoittelemiseen pienemmällekin. Pelin alussa vaihtoehtoja on vain yksi, palikka pitää tiputtaa yhteen reikään. Peli vaikeutuu ja seuraavalla tasolla onkin tahmea lammikko, mitä tulee välttää, ja sitten mukaan tulee liikkuvia esteitä, jotka pitää kiertää. Loppua kohden muotopala pitää vaihtaa koloon sopivaksi, ja aikarajoite tulee mukaan kuvioon. Peli on alunperin ehkä tarkoitettu muotojen harjoitteluun, mutta onkin lopulta yrityksen ja erehdyksen kautta opittavaa päättelykykyä.

Vinkkejä vanhemmille

Mallita ja nimeä muotoja sekä eri värejä lapsen pelatessa. Kannusta kokeilemaan eri vaihtoehtoja, jos lapsi ei itse hoksaa ”Siitä ei voi mennä, mitä sitten voitaisiin kokeilla?”

Sago Mini Doodlecast

Sago Sago: iOS 2,99e

Piirrustusohjelma, jossa koko prosessin voi nauhoittaa lyhyeksi videoksi. Lasten piirrustuksiin ei tarvitse enää kirjoittaa mitä ne esittää, kun lapsi voi itse kertoa piirrustusprosessinsa ääneen samalla kun piirtää. Piirrustuksen valmistuttua koko touhun tarinoineen voi katsoa videona ja lähettää vaikka isovanhemmille! Ohjelmassa on lisäksi piirrustuspohjia herättelemässä mielenkiintoa esim. ruokalautanen (mikä on sinun lempiruokasi?), valitettavasti nämä tarinan aloitus -kysymykset ovat englanniksi.

Vinkkejä vanhemmille

Piirtäkää kuva valmiiksi vuorotellen kertoen samalla mitä tapahtuu, esimerkiksi ”Isä haluaa rakentaa korkean punaisen talon”, ”minä haluan tänne pelottavan dinosauruksen”. Näin lapsi saa mallin kerrontaansa ja tarinat saavat aivan uusia käänteitä!

Peli-iloa!


Katso myös aiemmat suositukset:

Johanna Naamanka

Etäkuntoutuksesta, tableteista ja oman työnsä kehittämisestä kiinnostunut puheterapeutti ja PRT-ohjaaja, jonka päässä pyörii ajatuksia ja ideoita yli omien tarpeiden.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *