Skip to main content

Pupuja ja tipuja -pääsiäisen tehtäviä

Niin se on jo huhtikuu ja aurinko vihdoin taas paistaa enemmän kuin on pilvessä. Pääsiäinen lähestyy ja siinä mukana muutamia vapaapäiviä. Itsestäni tuntuu, että arkipyhät kylläkin sekoittavat työviikon, niin ettei oikein saa kalenteriaan järjestykseen. Siispä keräsin jo etukäteen pääsiäisaiheisia tehtäviä mukaan noille viikoille, jotta suunnitteluaikaa voi käyttää muuhun. Mikä parasta nämä materiaalit ovat ilmaiseksi ladattavia! Tehtävän kuvaa klikkaamalla pääset latailemaan. Muutamaan olen laittanut erityismaininnan, koska vaativat TeachersPayTeachers-tilin. Jos se kiinnostaa, kurkkaa blogipostaus TpT:hen liittyen.

Kuulomuistipeli

Avattavien pääsiäismunien sisään piilotetaan erilaisia tavaroita, joista lähtee ääni helistäessä. Tavaroina voi olla arkisia tavaroita esim. klemmari, kivi, nappi, makaronia. Kahteen eri munaan piilotetaan sama asia ja kuunnellen etsitään parit, jotka kuulostavat samalta. Tarkistaa voi kurkkaamalla munien sisään! Kehittää kuuntelua, keskittymistä, muistia ja kuulon varassa erottelua.

Pupujen alkuäänteet

Pääsiäisteeman mukaisesti päästään harjoittelemaan millä äänteellä sana alkaa. Tehtävää voi tehdä irtokirjaimilla tai kuvat voi laminoida ja kirjoittaa pyyhittävällä tussilla vastauksen korttiin. Materiaali on englanninkielinen, eli kaikkia suomen alkuäänteitä ei tästä paketista löydy.

Syötä pupua

Hauska tehtävä muotojen harjoittelemiseen, jossa pupulle pitää löytää oikean muotoinen porkkana. Tehtävään voi ujuttaa jokaisen omia tavoitteita harjoittelun lomaan!

Väriluokittelu pääsiäisteemalla

Vihreän, keltaisen, punaisen, sinisen ja violetin värien mukaan järjestellään pääsiäisen tavarat oikeille paikoille. Samalla tulee tutuksi pääsiäisen sanastoa, kuten kori, porkkana, tipu, pääsiäismuna. Itse leikkasin englanninkielisen värisanan alustoista pois selkeyden vuoksi.

Lasketaan kymmeneen

Lukumäärän käsite on monelle asiakkaalle vaikea ja on tavallista, että sormi kulkee laskiessa nopeammin kuin sanottu sana. Tässäpä oiva tehtävä laskemisen harjoitteluun. Korttien kaveriksi voi ottaa pieniä esineitä tai muovailuvahaa laskettavaksi, tai kuvat voi laminoida ja käyttää pyyhittävää tussia värittämään oikean määrän lokeroita. Samallahan voi tehdä vaikka artikulaatiotoistoja yhtä monta kertaa!

Pääsiäisen muovailut

Joskus on kiva saada kädet saveen ja ryhtyä muovailuhommiin! Täältä sivustolta löytyi pääsiäisaiheeseen sopivia muovailualustoja. Harjoittele vaikka kertomaan lausein millaisen pääsiäismunan muovailet koriin tai kuuntele tarkkaan kuinka monta ja minkä väristä pilkkua munaan tulee.

Pääsiäismuna muistipeli

Tätä voi käyttää vaikka jokaisen lapsen, ehkä jopa aikuistenkin, kanssa. Pääsiäisen muistipeli, jonne voi taakse laittaa erilaisia tehtäväkortteja asiakkaan tavoitteiden mukaan. Harjoitelkaa kuvailemaan miten muna on koristeltu, samalla tulee harjoiteltua värejä sekä käsitteitä erilainen ja samanlainen.

Etsi pääsiäismunat -noppapeli

Mr. Printablesin sivuilta löytyi ihana pääsiäismunien etsintäpeli. Peli vaatii hieman askartelua, mutta valmiina tuottaa paljon kivoja pelihetkiä! Pääsiäismunat piilotetaan alustalle, osa luukkujen alle. Pelissä kerätään munia omaan koriin ja eniten munia löytänyt voittaa. Peliin voi taas miettiä erilaisia puheen ja kielen harjoituksia oheen tai pelata ihan vaan huvin vuoksi!

Pääsiäisen kotitehtävät

Täältä sivustolta löytyi tulostettavaksi moneen tarkoitukseen sopivia pääsiäisaiheisia kotitehtäviä. Puheterapeutin tehtäväksi jää kirjoittaa paperiin mitä taitoja jokainen lapsi samalla harjoittelee ja pääsiäisen ajan kotitehtävät ovat valmiina! Minulla on esimerkiksi monta asiakasta, jotka harjoittelevat /s/-äänteen yhdistämistä vokaaliin, johon mielestäni sopii loistavasti linnun ja munan yhdistämistehtävä hieman tuunattuna.

Pääsiäisen sijaintikäsitteet

Kirja, jossa pääsiäispupu etsii piilotettuja munia eri paikoista. Kirjanen on englanniksi, mutta sen voi ladata myös Boardmaker-tiedostona, jolloin sitä pääsee muokkaamaan ne joilla on Boardmaker käytössä! Harjoittaa helppoja sijaintikäsitteitä ja lauseen muodostamista.

Pääsiäisbingo

Puheterapiaan sopiva pääsiäisbingo, jossa harjoittelun kohteena toimintasanat ja sijaintikäsitteet. Tässä bingossa voi harjoitella lauseen muodostamista tai tarkkaa kuuntelua. Vaatii TpT-tilin lataukseen.

Kysymyssanojen harjoittelu

Loistavia pääsiäisaiheisia kuvia ja niihin liittyviä kysymyksiä. Harjoittaa kuka, mitä ja missä kysymyksiin vastaamista. Vaatii TpT-tilin lataukseen.

Pikku Kakkosen puput

Tulosta erilaiset puput ja porkkanat Pikku Kakkosen sivuilta. Hyvä harjoitus tarkkaan kuunteluun ja ohjeen mukaan toimimiseen, esim. ” anna kaksi porkkanaa pupulle, jolla on vihreä mekko”.

Pikku Kakkosen värityskuvat

Pikku Kakkosen sivuilta löytyy monen monta pääsiäiseen liittyvää värityskuvaa. Harjoittele värejä, määriä, muotoja, kuuntelua, kertomista, ja tietenkin myös värittämistä, näiden kuvien avulla. Toimii myös kotitehtävänä, jos mukaan liittää ohjeet minkä mukaan väritetään, esim. ”aina väriä vaihtaessa, sano harjoitussana 5x”.

Nyt on pääsiäisen aika hyvin taputeltuna valmiina puheterapeutin kassissa ja voi heittäytyä nauttimaan tästä auringon paisteesta! Kommentoikaa ihmeessä, mistä tehtävistä tykkäsitte tai jos teiltä löytyy muita hyviä vinkkejä kevään tehtäviin?

Johanna Naamanka

Etäkuntoutuksesta, tableteista ja oman työnsä kehittämisestä kiinnostunut puheterapeutti ja PRT-ohjaaja, jonka päässä pyörii ajatuksia ja ideoita yli omien tarpeiden.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *